El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies presideix la inauguració de les noves instal·lacions del Centre de Noves Oportunitats Maresme-Vallès a Mataró i el lliurament de diplomes de primera oportunitat a 19 joves

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, l’alcalde de Mataró, David Bote, la responsable de Serveis d’Atenció i Suport als Joves de l’Àrea d’Ocupació Juvenil del SOC, Marta Masagué i la gerent de la UTE Fundació Intermedia-Fundació Main i directora general d’INTERMEDIA, Sònia Moragrega, van presidir el passat 12 de setembre l’acte d’inauguració de les noves instal·lacions del Centre de Noves Oportunitats del Maresme-Vallès a Mataró. També van assistir a la inauguració, la regidora de Benestar Social, Laura Seijo; el regidor d’Ocupació i Empresa, Sergi Morales; i el regidor de Joventut, Daniel Hurtado.

Els Centres de Noves Oportunitats (CNO) són equipaments adreçats a joves d’entre 16 i 24 anys no escolaritzats i que no treballen. En aquests centres els joves reben, entre d’altres, formació en competències bàsiques i preparació pel retorn al sistema educatiu i formació en competències transversals. Les actuacions i programes que desenvolupen s’inscriuen en les iniciatives de la Garantia Juvenil impulsades pel Servei públic d’Ocupació de Catalunya i finançades pel Fons Social Europeu.

El programa Start Noves Oportunitats combina, entre d’altres, accions professionalitzadores, d’orientació laboral i acadèmica i de suport per a l’escolarització i inserció laboral dels i les joves. De cadascuna/a d’ells/es es fa un diagnòstic ocupacional i social per definir el pla d’acció que guiarà la seva estada al Centre i la seva participació en el programa.

El Centre de Noves Oportunitats del Maresme-Vallès acull actualment 365 joves que han superat la fase d’orientació i es preveu que en puguin entrar encara alguns més durant l’octubre als 11 punts d’actuació: Mataró, Sant Celoni, Granollers, Barberà del Vallès, Canet de Mar, Arenys de Mar, Masnou, Rubí, Gualba, Sabadell i Terrassa, que disposen de dos punts a la mateixa ciutat.

El conseller Chakir El Homrani va destacar: «Si hi ha una iniciativa que m’enorgulleix són els centres de Noves Oportunitats. El seu valor és el treball personal que ens fa ser conscients que tothom se’n pot sortir». «Als nois i noies que sou aquí no us donen una oportunitat. L’oportunitat és la que ens doneu a tots», va afegir.

Durant l’acte d’inauguració, el conseller va exemplificar que els CNO “són l’exemple de quan alineem esforços Govern, món local, teixit social i entitats.” “Un dels reptes és alinear l’elecció dels nois i noies amb les necessitats del mercat de treball. Tenint present que l’èxit no és només la inserció laboral sinó també el retorn al sistema educatiu», va acabar El Homrani.

Sònia Moragrega, gerent de la UTE Fundació Intermedia-Fundació Main i directora general d’INTERMEDIA va destacar: «Els i les joves ens han demostrat a tots que una altra oportunitat és possible. Aquest és el sentit del Centre de Noves Oportunitats, recuperar el gust per aprendre, sentir-se cohesionat en un grup, apoderar-se, adquirir competències i projectar el seu futur».

Lliurament de diplomes de primera oportunitat

Després de la inauguració del Centre de Noves Oportunitats de Mataró es va fer l’acte de lliurament de diplomes a 19 joves que han participat en el programa Primera Oportunitat dissenyat per atendre als menors estrangers sense referents que arriben a Catalunya i que tenen un gran desconeixement dels elements que permeten viure i treballar al país.

El programa de Primera Oportunitat, que actualment compta amb 139 joves migrats sols, dona l’oportunitat als menors d’entrar en contacte amb el món educatiu i laboral, compartir noves experiències amb joves que viuen la mateixa situació i fer-se un lloc en una societat totalment nova.

El programa consta d’una fase d’acollida on s’orienta als i a les joves i se’ls dona classes de català, coneixement de l’entorn social, cultural i laboral i alfabetització digital, a més de realitzar una aproximació tècnico-professional. El programa es complementa amb visites a empreses per habituar-se a les dinàmiques de les relacions professionals a través de la simulació d’entrevistes de feina. Una vegada finalitzat el programa, els i les joves poden continuar formant-se al Centre de Noves Oportunitats.

UTE Fundació Intermedia-Fundació Main 

El Centre de Noves Oportunitats (CNO Maresme-Vallès) és un projecte del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) de la Generalitat de Catalunya amb el finançament del Fons Social Europeu i emmarcat dins de la Garantia Juvenil. L’objectiu del programa és orientar als i a les joves entre 16 i 24 anys a realitzar un itinerari formatiu, mixt i/o laboral i així retornar al sistema educatiu reglat o fer-se un lloc al mercat laboral.

El projecte social es desenvolupa en tres comarques (Maresme, Vallès Oriental i Vallès Occidental) gràcies a la UTE formada per la Fundació Intermedia i la Fundació Main a través del Centre de Noves Oportunitats (CNO Maresme-Vallès).