Compartim l’article que ha escrit el nostre company Daniel Núñez, psicòleg i Coordinador d’Intermediació del Programa MAIS de Fundació Intermedia, sobre com afrontar la gestió emocional d’equips aquests dies de confinament.

“Si no està a la teva mà canviar una situació que et provoca dolor, sempre podràs escollir l’actitud amb la que afrontis el patiment”. Aquesta frase del Viktor Frankl, autor de L’home en busca de sentit i supervivent dels camps de concentració nazis, pot servir de punt de partida com a idea per acompanyar als nostres equips en la gestió emocional durant la situació d’excepcionalitat que estem vivint amb l’aplicació de l’Estat d’Alarma, el confinament i la infoxicació sobre els efectes del Covid-19 a nivell general.

Gestió emocional d’equips

No es tracta ni molt menys de treure importància a una situació d’emergència, de ser súper-dones i súper-homes en el lideratge dels equips ni tampoc demanar als equips que ho siguin. Es tracta de posar idees sobre la taula per fer accions amb nosaltres mateixos/es i amb les persones que formen els nostres equips, per poder desenvolupar l’activitat diària, personal i professional, amb la major sensació de benestar possible. Estic segur que són coses que en molts casos ja es coneixen i per tant s’estan fent o aplicant, però no està de més fer un recordatori.

Com a individus, disposem de quatre pilars energètics que podem cuidar, preservar i anar renovant per afavorir la sensació de benestar. Aquests quatre pilars energètics són el Físic, l’Emocional, el Mental i l’Espiritual (des d’una perspectiva del propòsit). A més, mantenir els quatre pilars en uns nivells òptims d’energia és molt important per poder sentir-nos satisfets/es amb el que fem i fer-ho, a més, d’una manera competent.

Pilar emocional

Centrant-me en aquestes línies només en el Pilar Emocional, crec interessant en el punt en què ens trobem, que ens fem i fem als nostres equips quatre grups de preguntes basades en el Model de Capacitat de Salovey i Mayer, pares de la Intel·ligència Emocional:

  1. IDENTIFICAR: Com estic? / Com estàs? / Com estem com a equip?
  2. UTILITZAR: Com vull estar? / Com vols estar? / Com volem estar com a equip?
  3. ENTENDRE: Per què estic així? / Per què estàs així? / Per què estem així com a equip?
  4. GESTIONAR: Què puc fer per estar com vull estar? / Què pots fer per estar com vols estar? / Què podem fer com a equip per estar com volem estar?

Presència autèntica

Identificar i entendre com estem i com estan, ens ajudarà sobretot a tenir converses des del cor i amb una presència autèntica, cosa molt necessària en el moment en el qual ens movem. Sí, parlar de presència autèntica quan estem fent teletreball i ens estem trobant a través de pantalles, pot semblar una contradicció però, realment ho és? La meva sensació és que aquesta situació ha ofert l’oportunitat  d’acostar-nos, escoltar-nos i relacionar-nos encara més com a persones i com a equips. Aprofitem-la i traslladem seguretat i la nostra confiança als equips (mirem-nos endins també per treballar els nostres “self”: autoconfiança i autoestima principalment).

Reconeixement i comunicació

No deixem de reconèixer les persones, posar en valor el que fan, destacar rendiments i actituds, transmetre gratitud (està demostrat que gaudeix d’encara més beneficis a nivell fisiològic qui dóna les gràcies que qui les rep) i, si ens surt de manera natural, no renunciem al sentit de l’humor. Convidar als equips i convidar-nos a nosaltres mateixos/es a utilitzar tècniques de respiraciómeditaciópauses programadesvisualitzacióoptimisme intel·ligentcoherència cardíaca (a través d’experimentar emocions com l’amor, la tendresa, la compassió o la gratitud) o “simplement” a escoltar música, també ajudarà a donar resposta a les preguntes número 4 i transitar entre les diferents emocions que experimentem, facilitant el pas cap a l’emoció funcional que necessitem segons la tasca a realitzar. Però sobretot no perdem de vista la importància de comunicar-nos i relacionar-nos. Ja que no podem abraçar-nos de manera física, no deixem passar l’oportunitat d’acaronar-nos amb paraules.

Per a la gestió emocional d’equips, promoure una xarxa àmplia de relacions serà vital per poder renovar el pilar emocional, nostre i el de les persones que tenim al “voltant”.

I el dia que tot es faci molt coll amunt, permeteu-vos-ho… però recordeu: això també passarà.

“Que la Fuerza os acompañe”.

Daniel Núñez
Psicòleg especialista en Intel·ligència Emocional a les organitzacions.
Coordinador d’Intermediació del Programa MAIS de Fundació Intermedia.