Maria Dimitrova, té 30 anys i és una de les participants del Programa Incorpora a Tarragona, desenvolupat per la Fundació Intermedia.

La Maria Dimitrova és una dona jove de 30 anys nascuda a Bulgària que va haver d’emigrar a Catalunya amb els seus pares a curta edat per a aconseguir un futur millor per a ella i els seus pares. Gràcies al seu esperit inquiet, la seva capacitat d’aprenentatge i el seu caràcter decidit, valent i resilient va entendre que la formació era el primer pas per a integrar-se en la nova cultura i costums, així que va finalitzar l’ESO i la formació en Gestió Administrativa i no va parar fins que va aprendre a parlar perfectament el català.

La Maria va començar a tenir contacte amb el programa Incorpora el setembre del 2020, a través de la seva família que li va recomanar. Des que va finalitzar els estudis, havia treballat en diferents empreses com a dependenta, fent tasques d’atenció al client i diferents tasques administratives, però es tractava de contractes temporals que no li oferien l’estabilitat econòmica i personal que necessitava.
Quan va arribar la pandèmia de la COVID-19 estava en atur, en una situació econòmica complicada i bastant desmoralitzada per tot el que comportava la situació. «Va ser un moment molt difícil per a mi, no tenia treball i necessitava l’ajuda que Fundació Intermedia i el programa Incorpora podien oferir-me. Va ser un encert total poder formar part d’aquest», comenta la Maria.

Durant la seva participació en el programa, la Maria va rebre el suport de l’Anabel Pérez, tècnica d’intermediació laboral del programa Incorpora de Fundació Intermedia. «Vam fer unes sessions d’orientació, on va indagar sobre la meva història personal i laboral, vam establir en quins objectius laborals volia enfocar-me i vam corregir algunes coses del meu CV», explica la Maria.

Després d’aquesta primera fase, i per recomanació de l’Anabel Pérez, va continuar enviant currículums, va registrar-se en plataformes de cerca de feina on encara no estava inscrita i es va apuntar a ofertes de feina. En aquesta línia, Maria Dimitrova afegeix: «Fundació Intermedia em va brindar la possibilitat de participar en una jornada de Speed dating en la qual vaig tenir l’oportunitat de postular-me per un lloc de treball en només 3 minuts. Mai ho havia fet abans i em va semblar molt bona ocasió per a donar-me a conèixer en empreses dels sectors pels quals estava interessada i practicar l’entrevista de feina”.

La Maria va aconseguir, gràcies al suport i treball de la tècnica d’intermediació laboral d’Intermedia, l’embranzida que necessitava per a animar-se i continuar sense defallir en la seva cerca de feina. «Amb l’Anabel em sento còmoda, és molt propera i entén perfectament el que li explico, a nivell professional és una de les persones que més m’han ajudat”, afirma la Maria.

D’altra banda Anabel Pérez, tècnica d’intermediació laboral d’Intermedia comenta: “La Maria des de la tutoria inicial va mostrar una actitud i responsabilitat exemplars, tot apuntava al fet que tenia aptituds per a aconseguir el que es proposés i així va ser, nosaltres només l’hem ajudat a fer possibles els seus objectius”.

El març del 2021 i per intermediació de la tècnica que la va atendre, va aconseguir superar l’entrevista que li va fer Linda Vélez, responsable de Recursos Humans de McDonald’s Tarragona. Va començar a treballar a McDonald’s i en dos mesos, l’empresa li va oferir un contracte de treball indefinit.

Dimitrova fa una bona valoració del seu pas pel programa Incorpora i afirma: “M’heu ajudat a trobar el treball estable que tant desitjava, tenint recursos econòmics de nou, i gràcies a aquest suport em sento de nou orgullosa de mi mateixa i d’haver-lo aconseguit”.

La Maria està molt satisfeta treballant a McDonald’s, ja que ha aconseguit l’estabilitat econòmica que necessitava. «Personalment estic vivint el millor moment de la meva vida i estic encantada. Sento que puc créixer dins d’aquest equip i millorar dia a dia, a més, em sento molt a gust amb els meus companys i responsables», comenta la Maria.

Per la seva part, Manuel Cuétara, supervisor de restaurants McDonald’s a Tarragona, Valls, Vila-seca, Salou i Cambrils i Linda Vélez, responsable de Recursos Humans de McDonald’s s’han mostrat des de l’inici amb molta predisposició per col·laborar amb el programa Incorpora i amb la Fundació Intermedia. “Col·laborant amb el programa Incorpora, podem oferir oportunitats laborals a persones joves vulnerables contribuint al seu benestar personal”, explica Linda Vélez.

Des de l’inici de la col·laboració, Cuétara i Vélez van rebre un suport pròxim i continuat per part del programa Incorpora. “En un primer moment, vam comptar amb els serveis d’intermediació laboral que ofereix el programa, concretament amb l’enviament de candidatures per a cobrir els llocs de treball que oferim. Els resultats positius que vam obtenir van ser útils per a conèixer processos i establir confiança amb el treball realitzat. Els perfils que ens enviaven eren molt ajustats, les persones candidates venien molt preparades a l’entrevista, es notava el procés d’orientació i formació que portaven darrere”, explica Vélez.

A partir d’aquest moment, les sinergies creades entre el programa, l’usuari/ària i l’empresa han permès que la inserció laboral sigui un procés àgil en el qual la comunicació ha estat un pilar fonamental i que ha derivat en una adaptació molt natural per a totes les persones implicades. “Hem rebut seguiment de les persones a l’inici de la contractació i posterior a la inserció,  cosa que ens ha permès agilitzar els processos de selecció i mantenir la confiança i motivació dels i les joves”, continua explicant Vélez.

Segons paraules de Linda Vélez “A través de la col·laboració amb el programa Incorpora hem aconseguit l’èxit en la inserció laboral inicial, augmentant la promoció dels llocs de treball i la proporció dels contractes indefinits”.

Ara, l’empresa treballa en la participació d’accions transversals com  jornades de Speed dating, accions de mentoring dirigides a joves en cerca de la seva primera oportunitat laboral i també a col·laborar en l’acolliment d’alumnes en pràctiques no laborals dels cursos de formació del sector d’hostaleria que es duen a terme des del programa Incorpora a la demarcació de Tarragona.


El Programa Incorpora és un projecte d´intermediació laboral i millora d’oportunitats laborals per a persones en situació vulnerable, finançat per la Fundació “La Caixa”.