youtube

Es un lloc web en el qual els usuaris poden pujar i compartir vídeos. Va ser creat per tres extreballadors de PayPal el febrer de 2005.

Va ser adquirit per Google Inc. l’octubre de 2006 a canvi de 1650 milions de dòlars. YouTube fa servir un reproductor en línia basat en Adobe Flash per mostrar el seu contingut (tot i que també pot ser un reproductor basat en l’estàndard HTML

És molt popular gràcies a la possibilitat d’allotjar vídeos personals de manera senzilla. Allotja una varietat de clips de pel·lícules, programes de televisió i vídeos musicals. Malgrat que les normes de YouTube impedeixen pujar vídeos amb drets d’autor, aquest material existeix en abundància, així com continguts amateur com videoblocs.

Des del 19 de gener de 2011, Youtube està disponible en català, mostrant-se directament en aquesta llengua si és la del navegador, o triant-se manualment a la configuració d’idioma del lloc web. En aquesta data també es va activar el subdomini per a la versió en català.

Qualitat de vídeo

A Google Vídeo i altres llocs de vídeos hi ha queixes sobre la qualitat, i que els vídeos es pixelen (apareixen quadres de color uniforme més gran, en forma de mosaic), en gran mesura a causa de l’equilibri entre qualitat d’imatge i velocitat de transmissió de dades a la xarxa. Un altre problema és que en bastants clips, l’àudio i el vídeo no estan sincronitzats, encara que això depèn del format del fitxer original.

En general, tots els vídeos han d’ocupar un espai en disc no major a 2 GB i han de tenir una durada menor o igual a 10 minuts, amb una tolerància extra de 58 segons de gravació. La totalitat dels vídeos són convertits a resolucions de 320×240 i 480×360, i a 30 fotogrames per segon, malgrat que els vídeos allotjats abans de març de 2008 només estan disponibles a la resolució més baixa. Tot i que tots els vídeos es mostren per defecte en la resolució menor, els usuaris registrats poden reproduir-los en qualitat alta ajustant les seves preferències.

No tots els vídeos de YouTube han estat optimitzats o convertits a un format d’alta resolució, però hi ha un petit percentatge que sí que ho és i per a visualitzar-los cal afegir el paràmetre “& fmt = 6” al final de l’adreça URL. El vídeo seguiria sent un vídeo en format FLV però amb qualitat superior, sempre que hi hagi aquesta versió, en cas contrari només es visualitzarà la versió normal. Com a mètode alternatiu, pot afegir “& fmt = 18”, paràmetre que està disponible per a gairebé tots els vídeos (en format MP4).

Actualment, YouTube està provant amb una nova qualitat, en HD 720p, que pot ser accedida afegint el paràmetre “& fmt = 22” a l’adreça web del vídeo. Igual que el format d’alta resolució, el format HD només es visualitzarà si existeix la versió.

El 25 de novembre de 2008, YouTube va canviar la relació d’aspecte del seu reproductor de vídeo, de 4:3 a 16:9, seguint l’estàndard dels televisors LCD i de plasma, i també en concordança amb les intencions de l’empresa de transmetre pel·lícules completes en el futur. Aquest canvi d’aspecte és per a tots els vídeos, de manera que els que estan en format 4:3 es veuen amb franges negres als costats.