El Windows XP està disponible en català des del 4 d’octubre del 2005, mitjançant la tecnologia LIP (Language Interface Pack – Paquet d’interfície d’idioma) que proporciona una traducció parcial del sistema. L’aplicació del paquet està limitada a la versió amb espanyol de Windows XP SP2.

Windows XP és una línia de sistemes operatius més antics, anterior al 8 i 7. El 8 d’abril de 2014 Microsoft deixà d’oferir assistència i actualitzacions de Windows XP.

Es el successor de Windows 2000 Professional i Windows Me. Windows XP va ser alliberat el 25 d’octubre de 2001, amb més de 400 milions de còpies en ús el gener de 2006. Va ser succeït per Windows Vista. Es conegut per la seva estabilitat i la millora de l’eficiència en els versions 9x de Microsoft Windows.

En ell es presenta un significatiu redisseny de la interfície gràfica d’usuari, un canvi que Microsoft ha promogut el com més fàcil d’utilitzar des de les versions anteriors de Windows. Una nova gestió de programari. És també la primera versió de Windows que utilitza l’activació de producte per lluitar contra les còpies il·legals, una restricció que no va caure bé a alguns usuaris i defensors de la privacitat.

El març del 2013 un 38,73% dels ordinadors funcionava amb aquest sistema operatiu, mentre que el març de 2014 ho feia el 27,69%, sent el segon més popular del món per sota de Windows 7 (48,77%), segons dades de l’empresa d’anàlisi de l’ús de la tecnologia a internet Net Applications.

Videotutorial de XP