El Sistema Operatiu de Linux

Linux, és el sistema operatiu format pel nucli o kernel Linux, juntament amb les utilitats GNU.

El kernel Linux va néixer en el 1991 a Hèlsinki quan Linus Torvalds va implementar un clon de UNIX. Les utilitats GNU, necessàries per tenir un sistema operatiu complet, tenen el seu origen en el projecte de Richard Stallman de crear un sistema operatiu lliure, que va començar el 1983, la Free Software Foundation.

Aquest sistema operatiu va créixer gràcies al treball col·laboratiu de programadors de tot el món.

Actualment existeixen nombroses distribucions de programari del sistema operatiu Linux o GNU/Linux, algunes de les quals gestionades per empreses privades (SuSE, Mandriva, RedHat, Ubuntu) i d’altres per comunitats d’usuaris i programadors (Debian, Knoppix, Gentoo, Mepis).

Ubuntu és una distribució del sistema operatiu GNU/Linux basada en Debian. Té per objectiu ser un sistema operatiu d’escriptori enfocat a l’usuari mitjà amb poca experiència amb GNU/Linux i amb el compromís de ser subministrat i actualitzat gratuïtament (normalment cada dia apareixen noves actualitzacions). A més, ofereix la garantia que cada 6 mesos sortirà una nova versió del sistema. Els guanys econòmics sols provenen del suport tècnic, cosa que la diferencia de la resta de les altres distribucions comercials.

L’última versió de l’Ubuntu és la 14.10 amb soport fins al Juliol de l’any següent.

Sistemes operatius basats en Ubuntu

Oficials

  • Kubuntu: Amb escriptori KDE
  • Xubuntu: Amb escriptori Xfce
  • Edubuntu: Pensada per a entorns educatius
  • Gobuntu: Sense cap paquet privatiu
  • Lubuntu: Amb escriptori LXDE

LA PAGINA d’ UBUBUNTU EN CATALA.

http://www.ubuntu.cat