Vols muntar un vídeo CV però no saps com editar la teva gravació?. A continuació t’ ensenyarem com fer-ho:

Podem utilitzar aquest programa, el Movie Maker. Es tracta d’un programa domèstic gratuït i molt fàcil d’utilitzar.

Les eines són molt funcionals, visibles i en cap cas, cal tenir un domini excessiu en l’ús de l’ordinador.

Permet treballar amb diferents elements multimèdia per elaborar projectes. Windows Media Maker és el programa d’edició de vídeos que Windows incorpora en el seu sistema operatiu. Altres sistemes operatius com Linux o Apple també disposen d’un programa semblant i amb funcions similars a les d’aquest.

QUÈ ÉS UN MUNTATGE AUDIOVISUAL?

Un muntatge audiovisual és una composició que es pot fer a partir d’unes fotos i/o vídeos per tal de crear una petita pel·lícula. També es pot afegir al muntatge la música que més t’agradi. Això sí, aquesta haurà d’estar en format MP3.

Com descarregar música en format MP3?

A www.compartim.cat es poden descarregar música en format mp3 de manera gratuïta. La música en el teu Video CV, es opcional, però si s’aconsella que sigui instrumental, sense veus, i amb baix volum. Es molt important sentir bé la teva veu.

A continuació podràs veure un vídeo tutorial de 9 minuts per aprendre a utilitzar el Movie Maker amb Windows 8, les anteriors versions en Windows 7 i XP són similars.


En la versió del Windows 7-XP, tenim els següents menus:

Menú d’opcions: serveix per a importar el material necessari per a fer el nostre muntatge audiovisual: fotos, vídeo i música. També l’utilitzarem per a editar i finalitzar el projecte que estiguem fent.

Col·lecció: en aquesta part apareixeran les fotos i vídeos importats segons les carpetes escollides.

Previsualització del projecte: en aquesta pantalla es pot anar veient com queda el projecte que s’està treballant. Pots prémer play i stop per veure-ho!

Guió gràfic o seqüència temporal de la durada del Vídeo i Audio. Cadascuna de les 4 opcions conté un menú desplegable amb les diferents tasques… A continuació hi ha la imatge desplegada

A continuació hi ha els passos que s’han de seguir per importar vídeos, imatges o música. El procediment és sempre el mateix.

Importa imatge/vídeo/música > el meu ordinador > disc extraïble o unitat removible > “obrir la carpeta on hi ha les fotos” > “ seleccionar les fotos” > obrir o importar-

Les imatges que apareixen a la part central superior són les que es poden utilitzar. Només s’han darrossegar-les fins a la zona del guió de treball (a la part inferior de treball). Aquest es pot veure de dues maneres diferents.

El guió de treball serveix per anar veient la seqüència de les imatges.

Pots posar tantes imatges repetides com vulguis!! Pots anar posant, i treien si cal, les imatges o clips de vídeo en aquesta part.

Guió gràfic

A cada quadre blanc cal afegir una de les imatges importades. Només s’ha d’arrossegar. Aquest serà l’ordre d’aparició.

Prem play per a veure la seqüència en moviment. La transició entre diapositives encara no té efecte, però aviat podràs modificar-ho.

Guió cronològic o seqüència temporal

És possible que la durada dels clips de vídeo o la música que has escollit sigui massa extensa i vulguis fer alguna modificació. No pateixis, amb el Movie Maker podràs tallar per allà on vulguis. Ah, i també pots allargar la durada de les imatges. Per veure-ho millor és recomanable tenir el guió de treball amb la opció de seqüència temporal.

Es pot escurçar la durada del clip. Només cal que et posis al damunt i arrosseguis cap a l’esquerre o cap a la dreta segons si vols escurçar o alargar. En tot moment el volum, tant de la música com la veu dels vídeos, es pot ajustar.

Per exemple, si afegeixes música en un muntatge on hi ha fotos i vídeos pots silenciar la música en el moment que la eeproducció arriba al vídeo de manera que deixaràs de sentir la música de fons i sentiràs les veus del vídeo. Si pel contrari, no vols que se sentin les veus del vídeo i prefereixes que predomini el só de fons, també pots silenciar el vídeo.

Quan la teva veu estigui enregistrada l’hauràs de guardar i importar. Un cop importada podràs afegir-la en el teu guió de treball. I recorda, que podràs modificar el volum i tallar per allà on vulguis

Anem a posar FORMA al muntatge tot personalitzant els efectes i les transicions de les imatges i vídeos que estan al guió de treball. Per fer aquesta part és recomanable tenir el guió de treball en format guió gràfic.

Mostra efectes: segons l’efecte escollit el clip o vídeo canviarà el seu aspecto original per alguna de les opcions escollides. Per exemple, atenuar el color de la imatge, transformar la imatge en blanc i negre.

image post

Transicions: tenen a veure amb el traspàs d’un clip a l’altre. Es a dir, la manera com passar d’una imatge a l’altre. Pots utilitzar diferents efectes perquè el traspàs no sigui sempre igual.

image post

Crear títols o crèdits: es poden afegir clips nous amb qualsevol títol i crèdits (també hi ha uns patrons i estils que et poden servir d’exemple) al teu muntatge. Per posar els efectes i/o transicions has d’arrossegar, d’igual manera que es fa amb les imatges, vídeos i música.

image post

image post

EFECTE: Arrossega’l fins damunt de la imatge.

TRANSICIONS: Arrossega el tipus de transició fins al quadre blanc que hi ha entre clip i clip

També pots posar-te damunt del clip i clicar amb el botó dret. Al menú desplegable podràs escollir els diferents efectes.

TÍTOLS I CRÈDITS: Pots afegir clips nous amb títols i crèdits allà on vulguis.

La música.

image post

image post

image post

Pots anar mirant les diferents opcions. Tot el que vagis afegint ho podràs veure a la reproducció. Hi ha molts models i estils de crèdits. Ves provant. Una vegada has acabat de donar-li la forma, ha arribat l’hora de FINALITZAR la pel·lícula.

Posa el títol. Escull la carpeta on ho vols guardar. Busca el disc extraible. Selecciona qualitat òptima per desar-ho en format Movie Maker. bé… en format de vídeo i àudio, AVI DV (PAL), compatible amb altres unitats com la tele.

image post

Clica a finalitza i ja tens la pel·lícula!!

A continuació teniu en castellà un altre videotutorial de com pots editar amb Movie Maker

00:41 – Pantalla principal e interfaz.
01:30 – Importar o incorporar clips a mi proyecto.
02:48 – Agregar una pista de audio (canción) a mi proyecto.
03:31 – Incorporar o grabar narración.
04:13 – Plantillas prediseñadas.
06:14 – Herramienta de recorte (recortar clips).
07:07 – Dividir clips.
08:39 – Control del volumen de mis clips.
09:08 – Cámara lenta / rápida (cambiar duración de un clip).
09:44 – Control de mi pista de audio.
10:30 – Pestaña “Animaciones” – Transiciones entre clips.
12:30 – Efectos de movimiento para mis clips.
14:34 – Efectos visuales para mis clips.
15:30 – Pestaña “Proyecto”
15:55 – Apect Ratio de mi proyecto (Franjas negras)
16:03 – Pestaña “Ver”
16:54 – Creación de Títulos y Descripciones
20:07 – Exportar nuestro vídeo.
22:02 – Guardar proyecto.