Un recurs digital és qualsevol tipus d’informació que es troba emmagatzemada en format digital, tot material codificat per ser manipulat per una computadora i consultat de manera directa o per accés electrònic remot. Els recursos digitals faciliten l’emmagatzematge, l’organització i la recuperació d’enormes quantitats de dades.

El núvol fa referència als espais d’Internet, com ara el OneDrive,  Google Drive  o el Dropbox on pots desar molts tipus d’informació, com ara fotos, música, documents, vídeos o qualsevol altre fitxer, i recuperar-la fàcilment en un altre moment des d’un ordinador, un telèfon, un televisor o un altre dispositiu amb connexió a Internet.

El núvol i el Windows Phone

Fa un temps algunes persones van veure que tenir tants disc durs per tot arreu no era molt bo perquè hi havia problemes de l’estil “A quin disc dur tinc les fotos de l’últim aniversari?” o “A on tinc més actualitzat els documents que vaig escriure fa unes setmanes?”. També van veure que podien passar coses molt pitjors “El disc dur on tenia totes les fotos d’aquests últims quatre anys ha deixat de funcionar i ho he perdut tot!”. A part, per compartir un arxiu fins fa poc o l’enviaves per mail o no hi havia cap altre manera de fer-lo arribar a una persona o a un grup de persones.

I es van fer la següent pregunta “Per què he de tenir un disc dur a casa si el puc tenir a Internet?”. I aprofitant que les velocitats de connexió avui en dia ja són força altes i no es tarda gaire a pujar o baixar un arxiu, han aparegut diferents empreses que treballen amb la idea de “disc durs virtuals”. I per no dir “tinc un disc dur a Internet” van utilitzar la metàfora del “NÚVOL” (en anglès CLOUD). Seria com dir que Internet és el cel i cada usuari té el seu espai que és un núvol.

Ara us parlaré de diferents empreses que treballen amb aquesta idea i el producte que us ofereixen de forma gratuïta.

Dropbox  Inc.

Et crees un compte i et permet  tenir 2 gb d’espai de forma gratuïta. Hi han moltes aplicacions per gestionar tot el contingut des del vostre ordinador i telèfon mòbil.

Google Inc.

Per aconseguir un google drive has tenir un compte de gmail.

Google ja fa temps que tenia diferents programes que et permetien crear contingut on-line i des de fa uns mesos, van unir-los tots sota el mateix nom DRIVE. A part de guardar i compartir arxius, pots crear arxius de text, de càlcul i presentació entre altres.

Drive està disponible en català

www.google.com/intl/ca/drive/start/index.html

Mega Limited

Una de les últimes que ha sortit al mercat. Segurament la coneixereu perquè els seus creadors són els mateixos que MEGAUPLOAD, web que van fer tancar ja farà un temps per problemes de pirateig d’arxius.

Mega ha sortit al mercat, fent una neteja d’imatge i oferint 50 gigues gratuïts i ara mateix només permet emmagatzemar arxius però és informen que aniran ampliant el seu servei.

Mega està disponible en català.

mega.co.nz/

Doncs el futur sembla que indicar que cada cop hi hauran menys discs durs dins les cases i més discs durs a internet. Un gran espai on estiguem on estiguem podrem accedir a tota la nostra informació des de qualsevol dispositiu connectat a internet. Com tot té els seus pros i els seus contres. Els pros són que tindrem menys possibilitats de perdre la informació i serà molt més fàcil compartir qualsevol cosa que fem. Els contres, que aquesta informació no serà del tot nostre i dependrem de tercers i les seves condicions.

També fa referència a les eines dissenyades específicament per utilitzar-les en línia. Per exemple, pots utilitzar l’Office Online des del navegador web amb el Microsoft Office 365, el OneDrive o un lloc del Microsoft SharePoint. A continuació, pots compartir els documents o les notes que has creat amb altres persones o mantenir-los en privat.